istoria

Search this site

 

istoria

Asociatia “Junact”.

Asociatia “JUNACT” - Junele Actor a fost inregistrata la 21 iulie 2005 prin Dizpotitia Presedintelui raional Cahul republica Moldova.

Misiunea : activizarea si dezvoltarea comunitatii prin elaborarea si implimentarea diferitor programe in domeniul social, educatie, economie, sanatate, ecologie, turism, cultura, mass-media, drepturile omului, tineret.

JUNACT isi incepe activitatea sub forma unui grup de initiativa cu numele "Vlastarul" in 2001 la 20-28 august cind participa la seminarul de luare de contact in Pleneuf-Val-Andre Franta cu scopul crearii unei reteli de scoli europene in realizarea proiectului “Cap sur Europe” de catre asociatia “Ratatouille” finantat de Ministerul Educatiei din Franta si Asociatia Culturala “Jeunesse” din regiunea Bretagne.

4-25 aprilie 2002 membrii asociatiei Ratatouille activeaza in cadrul Liceului Teoretic “I.Voda” orasul Cahul, Republica Moldova organizind ateliere de mimica, gest, jocuri, elemente de circ, timp de 2 saptamini. La finele sejurului copiii din liceu au prezentat un spectacol de circ pe scena scolara. Pe parcursul anului 2002 membrii asociatiei JUNACT au studiat apele din regiune cu scopul de-a prezenta in cadrul proictului” Cap sur Europe” starea ecologica a apelor ce ne inconjoara printr-o expozitie de fotografii si apa imbuteliata din diferite surse.

Tot aici au fost prezentate inca 3 expozitii pregatite de JUNACT cu temele:

”Istoria simbolicii republicii Moldova”.

“Bucatele nationale”.

“Traditiile si obiceiurile moldovenilor”.

Aceste expozitii au fost prezentate timp de 2 luni in diferite localitati din regiunea Bretagne Franta alaturi de alte 11 tari parte din reteaua Ratatouille. Scopul acestor expozitii a fost de-a prezenta imaginea tarii, Republicii Moldova in strainatate, de-a ne face cunoscuti.
24 septembrie-5 octombrie 2003 animatorii “Ratatouille” revin in orasul Cahul si anume in Liceul Teoretic “I.Voda" cu un lot de carte in numar de 500 (carti artistice,manuale, dictionare), care au fost donate bibliotecii liceului.

Membrii JUNACT lucreza din nou in ateliere organizate de formatorii RATATOUILLE timp de 2 saptamini. De data aceasta copiii au activat cu scopul de-a perfectiona limba franceza prin intermediul jocurilor ludice.
Tinind cont ca pe teritoriul republicii Moldova traiesc mai multe etnii ca:rusi, gagauzi, germani, bulgari, ucraineni, tigani s.a.”JUNACT” impreuna cu RATATOUILLE a organizat vizite in familii de diferite nationalitati (ca exemplu familia Terzinov din satul Cazaclia r-l Ciadir-Lunga) cu scopul de-a face cunostinta si a afla cit mai multe despre istoria existentei acestora pe teritoriul tarii.

2004 membrii JUNACT corespondeaza prin net si prin scrisori cu copii de la colegiul Paul Feval din Dol de Bretagne Franta unde prezinta Moldova prin legende si povesti populare moldovenesti traducindu-le in limba franceza. (Ca exemplu “Legenda Martisorului”)s.a., schimb de opinii si informatii despre istoria,modul de viata a tinerilor din ambele tari.

25 ianuarie-25 martie 2004 ca continuare a celor realizate pina la acest moment este pus in derulare un alt proiect ce tine de antrenare teatrala cu Elen Guy, studenta la universitatea din Rennes, Franta pe parcursul a 2 luni.

27 aprilie - 1 mai 2005 Junact participa la cel de-al 12 Festival international de teatru pentru tineret “Artscene” realizat in franceza si engleza in orasul Gand, Belgia de catre asociatia Roeland, asociatie ce are unul din scopurile sale principale promovarea limbilor straine prin teatru. Participarea si cazarea grupului JUNACT a fost finantata de AUF Moldova, restul cheltuielilor le-au suportat parintii. Fondarea asociatiei “Junact” a fost o necessitate ce ne da posibilitate sa activam in colaborare cu “Roeland” din Belgia, “Vents-et-Marees” Franta, “Amifram” Romania, “Festivadlo” Cehia si altele.

In luna octombrie 2005 “Junact” a devenit membru efectiv al altei asociatii Internationale “Artdrala” (asociatie ce promoveaza studierea limbilor straine prin teatru) si care ne permite sa luam contacte de colaborare cu Bulgaria, Quebec, Russia, Slovacia, Serbia si celelalte tari din reteaua ARTDRALA.

Dupa participarea la festivalul din Gand 13-27 august 2005 Virginie Gardin studenta la scoala de teatru din Liege, Belgia cu placere a acceptat invitatia noastra de a veni la Cahul sa lucreze timp de 2 saptamini cu copiii in cadrul scolii de vara organizat de JUNACT cu propriile forte. Virginie a activat cu un program destul de variat in exercitii de respiratie, miscare, imitare, deblocare psihica. Acest proiect a fost realizat pe baza de voluntariat din partea belgiana cit si cea moldoveneasca. Proiectul n-a fost finantat de nimeni.

23-28 octombrie 2005 presedintele asociatiei a beneficiat de o stagiere de “Invatare a limbii franceze prin intermediul teatrului” Arad, Romania organizata de ONG AMIFRAN prin cooperare cu asociatia Vents et Mariees (La Roche sur Jon, Franta) cu serviciul de cooperare a actiunii culturale a ambasadei Frantei in Romania si Ministerul educatiei si Cercetarii din Romania.Participarea din partea moldava a fost finantata de Seviciul de cooperare si actiune Culturala a Ambasadei Frantei in Moldova in co-finantare cu AUF Moldova.

14-15 aprilie 2006 “JUNACT” organizeaza prima editie a festivalului de teatru in limba franceza la Cahul,unde participa urmatoarele echipe: “L”oiseau bleu” Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” de la Balti, responsabil Aurelia Emciuc,trupa “Les larmes aux yeux” din LiceulTeoretic “Gh.Asachi”din Chisinau responsabil Lucia Chirca,elevii din Liceul Teoretic “Alexei Mateevici” din Causeni responsabil Ala Antonov,elevii din Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Chisinau responsabil Ada Samoilenco,elevii Liceului Teoretic “Ioan Voda” responsabil Nina Tampiza. In cadrul festivalului a fost utilizat teatru-forum.

Scopul festivalului republican organizat de JUNACT a fost de a constitui reteaua de scoli si licee participante la acest proiect, de-a testa capacitatile asociatiei JUNACT in oraganizarea activitatilor majore, de a insusi limba franceza prin teatru, de a cultiva dragostea de arta si frumos prin teatru. Proiectul a fost finantat de Ambasada Frantei in Moldova, Alianta Franceza, AUF si agenti economici locali.

4-8 mai 2006 membrii asociatiei “JUNACT”participa la Festivalul Festivalurilor din orasul Brno,Cehia care a intrunit 18 tari:Canada, Franta, Spania, Olanda, Maroc, Ungaria, Polonia, Romania, Lituania, Liban, Moldova, Turcia, Slovenia si Montenegro, Slovacia, Belgia, Austria, Italia, Cehia. Membrii JUNACT au fost primii care au reprezentat Moldova la acest festival si care au revenit cu succes in tara.

5-9 iunie 2006 “Junact” participa la trainingul de Drama Participativa in cadrul proiectului “Forta dialogului”organizat la Chisinau de organizatia non-guvernamentala”Gender Doc-M ”in colaborare cu “Cardboard citizens”Londra,Marea Britanie,avindu-l ca trainer pe Adrian Jackson. In programul seminarului a fost prezentat rolul jockerilor in organizarea si prezentarea spectacolelor prin intermediul teatrului oprimatului. La finele seminarului participantii au prezentat 2 spectacole in fata unui public necunoscut si in acelasi timp au avut rolul de jocker pentru a consolida intelegerea acestei notiuni.

12-15 iunie 2006 in baza proiectului prezentat de ”Junact” Aliantei Franceze este organizat stagiul de formare pentru profesorii de limba franceza din republica cu tema “Predarea limbii franceze prin teatru”. Formatorul stagiului este Jean Lataillade, membru al Consiliului de Administrare “Artdrala”. Dupa stagiu a avut loc o intrunire a tuturor participantilor si reprezentantilor ALF, AUF, JUNACT unde a fost fondat un comitet de dirijare a retelei de scoli si licee din republica ce practica teatrul in limba franceza. Junact devine membru de baza a acestui comitet si este selectionat pentru a organiza si petrece Festivalul National de teatru francofon in luna septembrie 2007. Junact devine asociat al Aliantei Franceze si a Agentiei Universitare a Francofoniei din Chisinau.